Το νομοσχέδιο των τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας έχει ως στόχο την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στο σημερινό σύστημα του ποινικού δικαίου, την εξάλειψη καταχρηστικών συμπεριφορών που οδηγούν στην παρακώλυση της απονομής δικαιοσύνης και την επίλυση φλέγοντων ζητημάτων που απασχόλησαν σημαντικά την κοινωνία τα τελευταία χρόνια, λ.χ. η ενδοοικογενειακή βία, οι εμπρησμοί, οι απόπειρες βιασμού κ.ά.
Τι θα αλλάξει με τις νέες ποινικές διατάξεις;
Μερικές από τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:
Αυξάνεται η συνολική ποινή για τα κακουργήματα από 20 σε 25 χρόνια, και για τα πλημμελήματα από 8 σε 10 χρόνια.
Αυξάνεται η ποινή των εγκλημάτων απόπειρας από 8 σε 20 χρόνια. Με άλλα λόγια, θα είναι στην διακριτική ευχέρεια του δικαστή να ορίσει για την απόπειρα ενός εγκλήματος ποινή ίδια με το αντίστοιχο τετελεσμένο έγκλημα. Για παράδειγμα, για το έγκλημα της απόπειρας του βιασμού θα ορίζεται πλέον ως ανώτατο όριο ποινής τα 20 χρόνια, ενώ με το νύν εφαρμοστέο νόμο είναι τα 8 χρόνια.
Αυξάνεται το όριο των ποινών πρόσκαιρων καθείρξεων από 5 έως 15 χρόνια σε 5 έως 20 χρόνια.
Προβλέπεται η έκτιση μέρους της ποινής στην φυλακή για πλημμελήματα.
Καθιερώνεται γενικό ακαταδίωκτο για γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, καθηγητές, δασκάλους που καταγγέλλουν περιστατικά (ενδοοικογενειακής) βίας. Πιο αναλυτικά, δεν θα μπορεί να ασκηθεί σε βάρος της καταγγελίας τους μήνυση με εκδικητικό χαρακτήρα, που να τους αποθαρρύνει να καταγγείλουν, και μελλοντικά συμβάντα.
Αυστηροποιείται το έγκλημα του εμπρησμού με αύξηση της χρηματικής ποινής στις 180.000 ευρώ.
Θεμελιώνεται ότι, όποιος με καταχρηστικό τρόπο παρακωλύει την απονομή της δικαιοσύνης ή υποβάλλει μεγάλο αριθμό μηνύσεων θα τιμωρείται με πρόστιμο 1000 έως 1500 ευρώ, με την μορφη δικαστικών εξόδων.
Ορίζεται ως ανώτατο όριο η χορήγηση μίας αναβολής σε κάθε δίκη.
Επανέρχεται το παράβολο υποβολής μηνύσεως ύψους 100 ευρώ.
Οι σημαντικότερες τροποποιήσεις στοχεύουν στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, και γενικότερων φαινομένων που πλήττουν την κοινωνική ευημερία, καθώς και στην εξάλειψη της καταχρηστικότητας που οδηγεί στην παρακώλυση της δικαιοσύνης. Είναι διακριτό ότι, προτεραιότητα του νομοθέτη είναι η κάλυψη των κενών του δικαίου που αφήνουν “παραθυράκια” διαφυγής των δραστών από την απονομή του δικαίου.
Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σκοπός του δικαιικού συστήματος είναι ο σωφρονισμός του δράστη, και συνάμα του κοινωνικού συνόλου, προς αποφυγή διάπραξης αντίστοιχων εγκλημάτων. Η αυστηροποίηση, επομένως, του ποινικού συστήματος με το νέο νομοσχέδιο έχει ως στόχο την βελτίωση της απονομής της δικαιοσύνης σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα, και την αποτελεσματικότερη προστασία του κοινωνικού συνόλου από παραβατικά στοιχεία.
Οι δημοσιεύσεις μας και τα σχόλια μας περιλαμβάνουν νέα της νομικής επικαιρότητας, γενικές νομικές μελέτες και έρευνες. Ωστόσο, για συμβουλές προσαρμοσμένες στην προσωπική σας υπόθεση, επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας. Κάθε νομική κατάσταση είναι μοναδική και είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Λουκία Χατζημιχαήλ
+302106747917
info@goldenlex.gr