Η διόρθωση στοιχείων σε μια ληξιαρχική πράξη (όπως η πράξη γέννησης, γάμου, ή θανάτου) είναι σημαντική όταν έχουν γίνει λάθη στην αρχική καταχώριση. Αυτή η διαδικασία ρυθμίζεται από συγκεκριμένα άρθρα του Κώδικα Ληξιαρχικών Πράξεων και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε μέσω διοικητικής διαδικασίας είτε μέσω δικαστικής απόφασης, ανάλογα με τη φύση του σφάλματος.
Νομοθετικό Πλαίσιο για Διόρθωση Ληξιαρχικών Πράξεων
Νόμος 344/1976 (Κώδικας Ληξιαρχικών Πράξεων)
Άρθρο 13: Προβλέπει τη διαδικασία διόρθωσης ληξιαρχικών πράξεων. Ορίζει ότι για τη διόρθωση απαιτείται τελεσίδικη δικαστική απόφαση, ενώ κατ' εξαίρεση μπορεί να γίνει μετά από άδεια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή ακόμα και από το ίδιο το ληξιαρχείο, ανάλογα με το είδος του λάθους.
Διαδικασία Διόρθωσης Ληξιαρχικής Πράξης
Για μικρά και απλά σφάλματα, η διόρθωση μπορεί να γίνει απευθείας από το ληξιαρχείο μετά την υποβολή αίτησης και την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Μερικά παραδείγματα σφαλμάτων που μπορούν δυνητικά να διορθωθούν χωρίς δικαστική απόφαση είναι τα εξής:
Λάθος στη γραφή ονόματος ή επωνύμου: Διορθώσεις όπως ένα λανθασμένο γράμμα στο όνομα ή το επώνυμο (π.χ., "Κατιρίνα" αντί "Κατερίνα").
Λάθος στο όνομα ή την εθνικότητα των γονέων: Διόρθωση εσφαλμένης καταχώρισης στο όνομα ή την εθνικότητα των γονέων, που δεν αλλάζει ουσιαστικά τα στοιχεία ταυτότητας.
Απλή παράλειψη ή επανάληψη λέξεων: Περιπτώσεις όπου παραλείπεται ή επαναλαμβάνεται κάποια λέξη χωρίς να αλλάζει η ουσία της ληξιαρχικής πράξης.
Βασικός παράγοντας για την διόρθωση ληξιαρχικής πράξης χωρίς δικαστική απόφαση είναι τα σφάλματα της είτε να μην αφορούν στον τόπο, ημέρα, μήνα, έτος και ώρα τέλεσής στην πράξη βεβαιουμένου γεγονότος και παράλληλα να μην αποδίδονται σε δόλο των συμπραξάντων την πράξη είτε να φαίνεται ότι έχουν καταχωρηθεί εσφαλμένα προφανώς εκ παραδρομής. Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται άδεια από τον Εισαγγελέα και στη δεύτερη τη διόρθωση την κάνει ο αρμόδιος ληξίαρχος.
Δικαστική Διαδικασία
Για σοβαρότερα ή ουσιώδη λάθη, η διόρθωση απαιτεί δικαστική απόφαση. Η αίτηση κατατίθεται στο αρμόδιο δικαστήριο και συνοδεύεται από τα απαιτούμενα αποδεικτικά έγγραφα. Παραδείγματα περιπτώσεων που μπορεί να απαιτούν δικαστική παρέμβαση είναι:
Ουσιαστική αλλαγή ονόματος ή επωνύμου: Εάν η αλλαγή στο όνομα ή το επώνυμο δεν είναι απλώς τυπική αλλά ουσιώδης.
Αλλαγή στοιχείων προσωπικής κατάστασης: Σε περιπτώσεις που περιλαμβάνουν ουσιαστικές μεταβολές στην προσωπική κατάσταση του ατόμου.
Αλλαγή στο όνομα ή την εθνικότητα των γονέων: Εσφαλμένη καταχώριση που απαιτεί αλλαγή για τη σωστή αποτύπωση των γονικών στοιχείων, και μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.
Λάθος ημερομηνία σημαντικών γεγονότων: Λάθη σε ουσιαστικές ημερομηνίες που αφορούν τη γέννηση ή τον γάμο του ατόμου και επηρεάζουν σημαντικά τη νομική του κατάσταση.
Η διόρθωση των στοιχείων στις ληξιαρχικές πράξεις είναι σημαντική για την ακρίβεια των προσωπικών εγγράφων και της ταυτότητας του ατόμου. Οι διαδικασίες είναι καθορισμένες από τον νόμο και απαιτούν συχνά εξειδικευμένη νομική καθοδήγηση για την εξασφάλιση ορθότητας και τήρησης των νόμιμων απαιτήσεων.
Οι δημοσιεύσεις μας και τα σχόλια μας περιλαμβάνουν νέα της νομικής επικαιρότητας, γενικές νομικές μελέτες και έρευνες. Ωστόσο, για συμβουλές προσαρμοσμένες στην προσωπική σας υπόθεση, επικοινωνήστε απευθείας μαζί μας. Κάθε νομική κατάσταση είναι μοναδική και είμαστε εδώ για να σας παρέχουμε εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Φιλίππα Χρυσομαλλίδη
Δικηγόρος
+2106747917